srijeda, 19. travnja 2017.

ZANIMLJIVE RIJEČI!

AARE


Aare najduža je rijeka koja od izvora do ušća protiče samo kroz Švicarsku. Ulijeva se u rijeku Rajnu.
Najveći je švicarski pritok Rajne, dug 288,24 km; porječje mu je među Jura gorjem te Berninskim i Glarnskim Alpama površine 17.780 km2, te je najveće u Švicarskoj (2/3 cijele zemlje).

Nastaje otapanjem gornjeg i donjeg Aarskog ledenjaka (Aargletscher), koji se sastaju kod klanca Grimsel. Poslije slapa Handeck (46 m) teče kroz gornju i donju dolinu Hasli, protječe Brienčko jezero, prošavši mjesto Interlaken utječe u Thunersko jezero, iz kojeg izlazi kod mjesta Thun, dotiče se Berna, iza kojeg okreće na sjevero-istok, te dotičući se gradova Solothurna, Oltena i Aaraua kod Koblenza (preko Landshuta) sliva se u Rajnu.

Radi zaštite od poplava kanaliziran je kod Meiringena, među Bernom i Thunerskim jezerom, oko Bielerskog jezera (Nidau-Kanal) itd. Plovan je od grada Thuna. Na cijelom se tijeku upotrebljava za industrijski pogon.

Pritoci su:  Kander, Gürbe, Saane, Zihl, Dünnern, Zulg, Emme, Önz, Murg, Pfaffneren, Wigger, Suhre, Bünz, Reuss, Limmat, Surb.

Aare je riječ, pojam koji se često koristi u križaljkama.




Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Aare



1 komentar:

Nedjeljko Nedić kaže...

Zanimčljivo mi je da si u tekstu koristio mušk irod, držeći se pisanja o pritoku, iako si mogao pisati u ženskome rodu misleći na rijeku Aare. Prepisao sam sve pritoke od 3 i 4 slova. Pozdrav!