ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!



Novogradiški slikar i dizajner Gordan Bijelić  


Piše: Vjeko Hudolin

Novogradiški akademski slikar i dizajner Gordan Bijelić godinama svojim likovnim ostvarenjima pomaže zagonetačima novogradiškog kraja, a poneka njegova rješenja imaju i dodira sa zagonetkam, ili su čiste zagonetke. Nedavno je izradio znak Zagonetačkog kluba Dragalić, pa je i to povod za pisanje ove skice za portret.
Gordan Bijelić rođen 1958. u Novoj Gradiški. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1979. godine.  Studirao na umjetničkim akademijama u Ljubljani i Zagrebu. Diplomirao 1983. na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, grafički odjel, u klasi prof. A. Kuduza.
Izložbe: Izložba plakata (1986 ), Znakovi, logotipi, grbovi (Gradski muzej Nova Gradiška, 2006.), Objekte, Instalationen (Stadtmuseum Herzogenaurach, Njemačka 2010.), Artist-Autist (prostor bivše robne kuće u Novoj Gradiški, 2010.).
Radi kao prosvjetni radnik.  Bavi se i grafičkim dizajnom. Živi u Novoj Gradiški.
Gordan Bijelić bio je aktivan član novogradiškog Zagonetačkog društva MAR i suradnik Zagonetačkog tromjesečnika MAR. Kao grafički dizajner izradio je efektan logotip tog lista i maskotu Marca koju je kao poveznicu sa prijašnjim novogradiškim zagonetačkim društvom uklopio u znak Zagonetačkog kluba Dragalić. Dizajnirao je i logotip 5. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH) koji je 1986. godine održan  u Novoj Gradiški, te logotip za zagonetački list Izazov koji je 1991. trebao početi izlaziti u Novoj Gradiški. Umjesto njega izašle su Zelene zagonetke. Bijelić je uvijek bio potpora novogradiškim zagonetačima. Među ostalim, u nagradnim igrama MAR-a i Zelenih zagonetki poklanjao je svoje slike i crteže.  
U svojim efektnim rješenjima znakova, logotipa, različitih umjetničkih instalacija Bijelić koristi i zagonetke ili elemente zagonetke. Primjerice, naziv njegove izložbe ARTIST - AUTIST je mijenjaljka, a od naziva na etiketi za Kupinovo vino stvorio je čitaljku  KUPI NOVO VINO. Jednu svoju umjetničku instalaciju nazvao je NADROG (obrtaljka od njegova imena Gordan).     
Još jedna Bijelićeva veza sa zagonetačima: životni moto mu je pjesma Grigora Viteza Kako živi Antuntun. Na tu temu priprema izložbu. A Grigor Vitez osim pjesama stvarao je i stihovne zagonetke.
U novogradiškim NG novinama Gordan Bijelić crtao je zanimljive karikature.












3 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Ulazi u moje trinaestice.

Anonimno kaže...

Hvala ti, Nedjeljko! Na prvoj slici Gordan Bijelić (u sredini) sa prijateljima, a na drugoj sa suprugom Marijom.

Miloduh

Anonimno kaže...

Danas je kolega Gordan Bijelić završio dizajniranje naslovne stranice naše (autori smo supruga Anđa i ja)nove knjige DOBRE PRIČE (2) koja sljedeći tjedan ide u tisak!

Miloduh