ponedjeljak, 1. siječnja 2018.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Piše: Vjeko Hudolin

Neobična križaljka rekorderka

U NG novinama, u kojima sam uređivao stranicu „Humor, satira, razonoda, zabava“(i još neke druge stranice), imali smo stalnu zagonetačku rubriku PRIPREMA ZAGONETAČKO DRUŠTVO „MAR“ NOVA GRADIŠKA. To je svojevremeno bilo i jedno od najaktivnijih zagonetačkih društava u Hrvatskoj. 
U toj rubrici surađivao je veliki broj zagonetača novogradiškg područja, ali i istaknutih majstora iz drugih djelova Hrvatske i šire. U broju 216 od 2. listopada 1987. godine objavili smo križaljku Franje Tušeka, zagonetača, aforističara, publiciste i urednika iz Starog Petrovog Sela koju sam nazvao Križaljka rekorderka. Da puno ne objašnjavam prenosim tekst objavljen uz tu križaljku.

PRIPREMA ZAGONETAČKO DRUŠTVO „MAR“ NOVA GRADIŠKA
Križaljka rekorderka
Današnja križaljka koju je sastavio Franjo Tušek iz Starog Petrovog Sela predstavlja mali enigmatski kuriozitet – ima samo tri opisna polja. Za lik ovih dimenzija (12x7 polja) to je svakako rekorderka (barem u NG novinama).
Umjesto tematskih pojmova Tušek je uvrstio rješenja tri rebusa koje zbog skučenog prostora ne objavljujemo, već samo donosimo njihova rješenja i postavke:  1.ANA SAMA (AN  Asama), 2. CATA ĆANU MOLI (C at, UĆ Ana, M Oli) i 3. obrtajni rebus ITA LOVI NA TEN (N eta, nivo L, at I).
Objavljujemo ovaj enigmatski kuriozitet jer se zaista radi o neobičnom (i uspješnom pokušaju) sastavljanja križaljke s najmanjim mogućim brojem opisnih polja za što je trebalo uložiti dosta strpljenja i upornosti.
Možda će ovo biti izazov ne samo novogradiškim, nego i drugim iskusnim križaljkotvorcima da na sličan način pokušaju sastaviti križaljku na ovaj lik sa samo dva crna polja. Ako je to uopće moguće?
(NG novine, broj 216, 2. listopada 1987.)




2 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Može se ovakva križaljka sastaviti i sa samo dva crna polja. Vidi li ju Žarko, sastavit će ju s jednim crnim poljem.

Anonimno kaže...

Nedjeljko želimo ti sretnu i uspješnu ovu 2018. godinu. S nestrpljenjem očekujemo i takav pokušaj!