četvrtak, 3. prosinca 2020.

NOVITET?!

REBUSNI PALINDROM - DA ILI NE? 

U dosta aktivnoj Facebook grupi Zagonetačkog kluba Dragalić objavljuje se dosta zagonetaka. U nekoliko navrata poznati iskusni zagonetač Željko Bilankov objavio je zagonetku koju je nazvao REBUSNI PALINDROM.

Sredinom studenoga objavio sam njegov jedan takav uradak a komentirali su ga Dejan Minić i Nedjeljko Nedić. Obojica su se složila da to 'nije' REBUSNI PALINDROM.

Predstavljam nekoliko Željkovih radova na tu temu pa me zanimaju mišljenja ostalih zagonetača, naravno kroz kvalitetnu raspravu.


OKO, ANA, JAJE, TAVA, TE JAJA NA OKO!



DO VODOVA, VODOVOD!




Broj komentara: 6:

Dejan Minić kaže...

Treba o svemu diskutovati, to je generalno dobro za enigmatiku.

Ja ću još jednom na drugi način ovo da sagledam. Svaki rebus ima postavku i rešenje. Odognetnuti pojmove postavke i pročitati ih na drugi način znači rešiti rebus.

Ovde nema rešenja i zato ovo ne može biti rebus. Ovo je samo palindromna postavka bez rešenja. Kakav je to rebus ako se samo prepozna slika? Zato sam i prvi put rekao da je ovo ilustrovani palindrom čije rešenje ništa ne znači (odnosno nema ga).

Kod pravih palindromnih rebusa (može i rebusa palindoma) imamo postavku i rešenje: IVO LOVI (I volovi), KALABALAK (kala, Balak).

Svakako bi bilo dobro da se još neko javi i izrazi svoje viđenje.

Nedjeljko Nedić kaže...

Dejan je posve u pravu. Ovo je ilustrirana obosmjerna rečenica. Rebus ne može biti jer su mu i postavka i rješenje posve jednaki. Možda je rebusni palindrom i moguć jedino kada bi u postavci pojmovi imali svoje istoznačnice (homonime) pa bi se obrnuto čitali s drugim naglascima i rješenje bi zvučalo drugačije.

Hajro kaže...

Rebus mozemo definirati kao prepoznavanje ilustracije, izgovaranje prepoznatog uz premjestanje prekida medju rijecima. Dakle, imamo postavku i rjesenje. Palindrom mozemo definirati kao citanje zdesna do sredine uz premjestanje prekida medju rijecima. Ono sto se ponavlja u ove dvije definicije je to premjestanje prekida medju rijecima. Palindrom i rebus su drugacije zagonetke, imao palindrom ilustracije ili ne. Za razliku od rebusa u kome nam valja prepoznati ilustrirano kod tekstualnog palindroma samo procitamo. Ako je palindrom zagonetka, a mislim da to nije sporno, onda ovo moze biti ilustrirani palindrom, dakle prije svega palindrom (citamo zdesna ...), obogacen ilustracijama. Ako nema napisanog teksta ispod ilustracije onda moze biti rebusni palindrom jer su ispunjena dva uvjeta - prepoznavanje ilustracija, izgovaranje njihovog znacenja (ALI UNAZAD) i premjestanje prekida medju rijecima. Dakle, vidim Vedrana, kazem njegovo ime ali unazad i dobijam NARDEV, ubacim prekid medju rijecima iza NAR itd itd. To sto su i postavka i rjesenje ilustrirani i rjesivi u oba smjera po principu rjesavanja rebusa opravdava naziv REBUSNI PALINDROM. Cestitke Zeljku na kreativnosti, blogogazdi na prepoznavanju zanimljive teme, svima na zanimljivoj diskusiji.

Hajro kaže...

Vratih se da dopunim. Čini mi se da navedeni argumenti protiv u stvari kažu da palindrom nije zagonetka… no to nije eksplicitno rečeno. Dakle, ako palindrom generalno jeste zagonetka onda je smislen naziv „rebusni palindrom“, ako taj naziv ne prihvatamo to može biti legitimno samo ako tvrdimo da palindrom nije zagonetka. Ako ćemo se baviti pitanjem je li palindrom zagonetka onda nam valja definitirati šta neku umotvorinu čini zagonetkom. Zadatak (postavka) i rješenje, zar ne? Ako govorimo o napisanom palindromu istina je da se više divimo (ako je dobar) nego rješavamo, no ne može se negirati da rješavačka komponenta postoji u smislu određivanja prekida među riječima kada čitamo zdesna prema sredini (uz pretpostavku da ne gledamo lijevi dio...uostalom u vrlo dugim palindromima to i nije moguće pratiti). U ovom kontekstu (rješavamo ili ne, jeste zagonetka ili ne) palindrom je najsličniji dugim anagramima koje nećemo (i ne možemo) rješavati, ali ne negiramo da su anagrami, dakle zagonetke koje zaslužuju naše divljenje iako ih ne rješavamo. Ako prihvatimo da palindrom jeste zagonetka ne vidim zašto ne bismo pridjevom REBUSNI naglasili sličnost sa rebusom (ilustracija, prepoznavanje ilustracije, artikuliranje prepoznatog uz premještanje prekida među riječima).

Nemojmo ovdje miješati PALINDROMNI REBUS ili REBUS PALINDROM, tu je riječ o rebusu, potpuno drugačijoj zagonetki. Specifičnost navedenih primjera je da je rješenje rebusa palindromno, jednako se čita dvosmjerno. To su rebusi, a Željkov rad je palindrom, dvije potpuno različite zagonetke sa specifičnostima koje eventualno mogu imati odraza u nazivu podvrste rebusa, kod Željka podvrste palindroma.

Postavka i rješenje ovdje nisu isti – postavka je npr. VEDRAN, a odnosni dio rješenja je NAR VED.

Oprostite mi dužinu, pokušah pokriti moguća pitanja... Sa radoznalošću i veseljem čekam kontraargumente, hvala svima.

Svetlana kaže...

Pozdrav Branislavu!
Zamoljena sam da dam svoje viđenje ove zagonetke, pa ću to i učiniti.

Osnovno pravilo kod rebusa je da se reč koju vidimo na crtežu ne sme pojaviti u rešenju. Ako dobijeni palindrom smatramo rešenjem zagonetke, onda je jasno da ovo nema nikakve veze sa rebusima (u užem smislu te reči), već je u pitanju ilustrovani palindrom. Možda bi se mogao i nazvati "zagonetni palindrom" i tako napraviti kompromis, da bi se razlikovao od pravih rebusnih palindroma, za koje je Dejan već naveo primere.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ova zagonetka ima veze s rebusom jer su pojmovi prikazani crtežima i ništo drugo.