ponedjeljak, 16. listopada 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Dobri duh Cernika Tiho Podkonjak 
iliti Eznol Ispiski

Tiho Podkonjak iz Cernika bio je odličan zagonetač mlađeg naraštaja o kome se do sada u hrvatskim zagonetačkim krugovima vrlo malo znalo. Barem se meni tako čini. 
Tihu sam upoznao kao odličnog grafičara. Sa suprugom Anđom osnovao sam 1992. godine izdavačku tvrtku List, kasnije smo ju preimenovali u NG revija. Izdavali smo istoimeni tromjesečnik (1992. - 2003.) i pripremili nekoliko knjiga. Tiho nam je radio neka grafička rješenja kolor-korica, a surađivao je i u pripremi općinskog Cerničkog lista (glavni i odgovorni urednik inž. Nikola Jugović, urednik Vjeko Hudolin). U tom glasilu Tiho je objavio nekoliko križaljki. Čudio sam se tada njihovoj kvaliteti, ne znajući da se kolega Podkonjak bavi zagonetaštvom. Nekoliko godina smo se povremeno družili na kreaciji grafičkih rješenja za izdanja kojima smo se bavili u NG reviji. Bio je uvijek potpuno predan poslu koji je volio. Zanimljivo, nikada mi ni jednom rječju ovaj vrijedan, skroman i izuzetno samozatajan čovjek nije spomenuo da sastavlja i objavljuje razne zagonetke u zagonetačkim listovima. Zapravo, pretpostavljam da je to nije znao nitko osim njegove supruge Sanje i urednika izdanja kojima je slao radove. 
Svoju zaokupljenost, veliku ljubav i malu tajnu praktično je odnio u grob – umro je mlad nakon teške bolesti prošle godine. Tek nedavno, 10. listopada ove godine, kada sam istražujući povijest zagonetaštva novogradiškog kraja posjetio Tihinu suprugu Sanju želeći  nešto više saznati o njegovom hobiju ostao sam bez riječi. Bio sam ugodno iznenađen kada mi je rekla da je Tiho jedno vrijeme bio jako zaokupljen zagonetkama i da ih je nekoliko godina objavljivao u Feniksu riječkog Novog lista. Donijela je hrpu tog zagonetačkog lista koje čuva, ali i izreske njegovih objavljenih radova. 
„Evo, vidite, ovo imamo sačuvano. Potpisivao ih je sa Eznol Ispiski. To je obrtaljka od IKS IPSILON ZE. Neke je zagonetke potpisivao samo sa Ispiski, a samo jedan koji sam pronašla sa T. Podkonjak. Ne znam da li ih je objavljivao u nekim drugim izdanjima, i ako je pod kojim pseudonimom“, rekla mi je Sanja pokazujući i fasciklu sa originalnim radovima koje je sastavljao grafitnom olovkom.
Listajući izreske pronašli smo razne zagonetke. Sanja kaže da je najviše volio sastavljati glavolome, odnosno glavolomke, koje mu je Feniks objavljivao na dvije susjedne stranice. Tu su i skandinavke, klasične križaljke, rebusi, premetajni izrazi, kvizovi, integrami, štitovi, potiraljke, kriptograme…

Tiho se rodio 3.7.1970. godine u Novoj Gradiški, osnovnu školu  završio u Cerniku, a Elektrotehničku školu u Novoj Gradiški. Godine 1989. upisao je Grafički fakultet u Zagrebu, gdje je diplomirao i stekao zvanje grafičkog inžinjera. Radio je u firmi Nathalie d.o.o. u Novoj Gradiški gdje je vodio grafički i web odjel. Volonterski je Tiho surađivao sa skoro svim cerničkim ustanovama i udrugama u izradi raznih publikacija i web stranica. Grafički je uredio i pripremio za tisak monografije 100 godina HPD Tomislav, 250 godina školstva u Cerniku, jubilarnu zbirku za 10 godina Susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje, nekoliko godišnjaka cerničke župe te niz brošura, plakata i drugih publikacija. Grafički je pripremio reizdanje knjiga Franjevci u Cerniku i 110 godina DVD Cernik. Kao grafički urednik velik doprinos i potporu u proteklih 15 godina dao je izlaženju Novogradiških nezavisnih novina Cajtung. Isto tako njegov potpis grafičkog urednika nose knjige i publikacije u izdanju Novogradiškog godišnjaka, te brojne druge publikacije. Osmislio je, izradio i uređivao web stranice Župe Cernik, KUU Cernik, HPD Tomislav, DVD Cernik, Chernik Campusa, crkve sv. Linarte, Cajtunga, ...

Cerničani su samozatajnog, vrijednog i kreativnog Tihu zvali Dobri duh Cernika
U zagonetačkim krugovima ostat će zapamćen i kao Eznol Ispiski, ili samo Ispiski! 

Vjeko Hudolin


  
Tiho Podkonjak



    Sanja Podkonjak





Feniks br. 19.
31.8.1995.




Feniks br. 13.
8.6.1995.


Super Feniks br. 4. 
7.3.1996. godine
.




Moj skromni doprinos velikom čovjeku:




SILNO I EPSKI!  +Z




(premetaljka njegovog pseudonima, 
autor: Branislav Modrić)








Broj komentara: 5:

Nedjeljko Nedić kaže...

Potiraljka - KLAVIR, štit - MIROSLAV, PRESTARO, POSPANAC, OSTAVITI, PLANINAR, BARATANJE.

Nisam znao da je iz tvojega kraja, pa sam pitao Peru čiji je to pseudonim. Imam ga u knjizi o potiraljkama. Sutra ga spominjem u prilogu o pananagramkama u Feniksu. Napiši kada je umro.
Mislim da bi mogao napisati knjigu o novogradiškome zagonetaštvu.

Anonimno kaže...

Nedjeljko, knjigu o novogradiškom zagonetaštvu pripremamo. Trebat će dosta vremena sve istražiti. Na širem novogradiškom području velik je broj ljudi koji su na bilo koji način vezani uz zagonetke i zagonetaštvo. Za sada spominjem dvadesetak imena, a ima ih još: književnik Grigor Vitez (Kosovac), Slavko Peleh i Milan Puškar (Okučani), Milan Guberoivić i Zvonko Maćašević (Gornji Varoš), Tiho Podkonjak (Cernik) Franjo Tušek (Staro Petrovo Selo), Antun Jurić (Adžamovci), Josip Bajo Butina (Nova Kapela), Stjepan Bošnjaković (Komarnica), Mira Sekulić, Evica Kraljić, Lidija Bukvić, Željko Lebeda, Darko Radojčić, Josip Mesić, Ranko Knežević i Gordan Bijelić (Nova Gradiška), Zvonko Oršulić, (Ljupina), Mato Knežević (Gorice), Anđa Hudolin, Vjeko Hudolin i Branislav Modrić, autor ovog bloga (Dragalić)…

Miloduh

Zdenko kaže...

EZOP, LISINSKI?

Anonimno kaže...

Zdenko, odličan!

Miloduh!

Nadan Hapsić kaže...

Sretao i upamtio taj pseudonim. Naravno, nisam imao pojma o kome se radi. A ni da je riječ o obrtajnom pseudonimu.
Žao mi je što smo ostali bez tako skromnog kolege.
Hvala Vjeki za ove detalje.