ponedjeljak, 30. listopada 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Zvonko Maćašević – zagonetač, pjesnik i aforističar

Zvonko Maćašević talentiran je sastavljač sitnih zagonetaka koje je sastavljao do početka devedesetih godina godina. Rođen je 28. svibnja, 1963. godine u Gornjem Varošu, Općina Stara Gradiška.  Pisanjem se počeo baviti u osnovnoj školi, a sa četrnaest godina objavio je i prvu zagonetku stihovnu premetaljku u Čvor razbibrizi (1977. godine).  

Zagonetaštvom se, kaže, počeo baviti na nagovor pokojnog magistra Milana Guberovića, također rodom iz Gornjeg Varoša, majstora sitnih zagonetaka koji je primijetio Zvonkovu talentiranost prema stihu, ali i premetanju slova još u njegovoj ranoj mladosti, dok je bio osnovnoškolac. 
„Milan mi je bio zagonetački učitelj. Iz istog smo sela i znali smo sjediti do ponoći, razgovarati o zagonetkama i sastavljati ih. Nikada neću zaboraviti  koliko sam bio sretan kada je Milan jedan dan došao kod mene noseći Čvor razbibrigu u kojoj je objavljen moj prvi rad, premetaljka s rješenjem Ekvator“, prisjeća se Zvonko.

Premetaljka

Oko njega vrućine
KO VATRE gore
Paralela najduža
Geografi zbore.

Zvonko je svoje premetaljke, čitaljke, čahure i druge zagonetke, najčešće stihovne, objavljivao u bjelovarskoj Čvor razbibrizi, zagrebačkim listovima Vjesnikovu kvizu i Vikendu, novogradiškim NG novinama, NG reviji iz Dragalića i Zelenim zagonetkama. Bio član novogradiškog Zagonetačkog društva „MAR“. Zagonetke su mu zastupljene i u knjizi zagonetača Alojza Buljana „Kombinatorika u igrama riječi“.

Pjesme je objavljivao u izdanjima Ježa, Erotika u humoru, a aforizme u NG reviji i Gospodarskom listu, te na Radiju Bosanska Gradiška.

U izdanju NG revije iz Dragalića 2006. godine objavljena mu je zbirka pjesama Vrijeme sabiranja kamenja. Knjigu je uredio zagonetač i novinar Vjeko Hudolin, a naslovnicu knjige i neke pjesme ilustrirala je novogradiška slikarica, novinarka i zagonetačica Mira Sekulić.

Kao hrvatski branitelj 1995. godine obolio je od mišje groznice, a 1998. godine dijagnosticiran mu je PTSP.
Nedavno sam posjetio Zvonka, razgovarali smo o zagonetaštvu u koje je bio zaljubljen. Bio je  vrlo talentiran. Nažalost, sada kada je bolestan ništa ne sastavlja, osim što ponekad napiše pjesmu. Predložio sam mu da ipak pokuša iznjedriti neku sitnu stihovnu zagonetku.

Ovo je najnovija:

PREMETALJKA (sastavljena 21.10.2017.)

Selo drvenih kuća

Potrudi se prijatelju
da odgovor bude jasan
koga pitaš reći će ti,
Ovo selo PARK JE krasan“

rješenje: KRAPJE


Zvonko je obećao da će opet sastavljati, pa očekujemo njegove nove zagonetačko-pjesničke uratke. 
Ove četiri stihovne zagonetke objavljene su u Čvor razbibrizi broj 343, 21.8.1979.


ČITALJKA

Lani list
sa biljke pao,
a ja za nju
nisam znao!

rješenje: lanilist


ČITALJKA
sumnjivac

Šulja se polako
uho da ne čuje
zasigurno hoće
da nas prisluškuje!

rješenje: Uhoda


PREMETALJKA

Kako ne znaš
Što je, Sibe?
PA VRSTA je
Ovo ribe!

rješenje: Pastrva

ČITALJKA

Poručuje
Filip Ini
iz države
te daleke:
„Ovdje su ti
ljudi fini,
dobra srca,
duše meke.


rješenje: Filipini


Piše: Vjeko Hudolin


                                                      
Anagram naziva knjige:

BAR MI JE SANJARENJE NAVIKA!     N=M

Autor anagrama: Branislav Modrić


2 komentara: