utorak, 16. listopada 2018.

AKTIVNOSTI ZKD!


ZAGONETAČI ZAGONETAČKOG KLUBA DRAGALIĆ NA ZNANSTVENOM SIMPOZIJU U NOVSKOJ

Luka Ilić Oriovčanin skupljao je i zagonetke i pitalice
Piše Vjeko Hudolin

U organizaciji Novljanskog akademskog društva, Grada Novske i Ogranka Matice Hrvatske u Novskoj je održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu. Pokrovitelji tog skupa bila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a supokrovitelj Matica hrvatska . 
Devetnaest izlagatelja govorilo je o kulturološkim, sociološkim, političkim i religijskim učincima djelovanja Luke Ilića Oriovčanina na Novsku i Zapadnu Slavoniju.
Zanimljivo je da su na tom simpoziju sudjelovala i dva člana Zagonetačkog kluba Dragalić. Mr. sc. Alojz Buljan, zagonetač i publicist, govorio je o temi „Luka Ilić Oriovčanin, nepravedno zanemareni skupljač narodnih zagonetaka, pitalica i poslovica i njegovo zagonetačko nasljeđe između Oriovca i Novske“, a mr. sc. Mijo Gašparović govorio je o slavonskom selu sredinom 19. stoljeća u djelu „Narodni slavonski običaji“ Luke Ilića Oriovčanina.
U radu simpozija svojim djelom „Zapis o dvjestotinjak Oriovčaninovih zagonetaka“ sudjelovao je i dr. sc. Slavko Peleh, zagonetač, povjesničar zagonetaštva i publicist, iz Zagreba, inače rođeni Okučanac.
Simpozij u Novskoj pratilo je još četvero članova Zagonetačkog kluba Dragalić: Zvonko Karlik, načelnik općine Dragalić, Mato Višić, direktor i Ivanka Herceg, novinarka Radija Bljesak Okučani i potpisnik ovih redaka.
O skupu, osobito o dijelu koji se odnosi na zagonetke, još ćemo pisati sljedećih dana!







Nema komentara: