utorak, 16. siječnja 2018.

REKORDERKE!

KRIŽALJKE REKORDERKE SA TRI CRNA POLJA!

Može li se sastaviti i križaljka sa samo 2 crna polja!
Na ovom blogu objavio sam 1. siječnja ove godine tekst „Iz povijesti novogradiškog zagonetaštva“ o neobičnoj križaljci rekorderki Franje Tušeka iz Starog Petrovog Sela koju je objavio u novogradiškim NG novinama.
Prenosim dio tog teksta objavljenog broju 216 od 2. listopada 1987. godine :
"Današnja križaljka koju je sastavio Franjo Tušek iz Starog Petrovog Sela predstavlja mali enigmatski kuriozitet – ima samo tri opisna polja. Za lik ovih dimenzija (12x7 polja) to je svakako rekorderka (barem u NG novinama).
Umjesto tematskih pojmova Tušek je uvrstio rješenja tri rebusa koje zbog skučenog prostora ne objavljujemo, već samo donosimo njihova rješenja i postavke: 1.ANA SAMA (AN Asama), 2. CATA ĆANU MOLI (C at, UĆ Ana, M Oli) i 3. obrtajni rebus ITA LOVI NA TEN (N eta, nivo L, at I).

Objavljujemo ovaj enigmatski kuriozitet jer se zaista radi o neobičnom (i uspješnom pokušaju) sastavljanja križaljke s najmanjim mogućim brojem opisnih polja za što je trebalo uložiti dosta strpljenja i upornosti.
Možda će ovo biti izazov ne samo novogradiškim, nego i drugim iskusnim križaljkotvorcima da na sličan način pokušaju sastaviti križaljku na ovaj lik sa samo dva crna polja. Ako je to uopće moguće?" (NG novine, broj 216, 2. listopada 1987.)


„Može se ovakva križaljka sastaviti i sa samo dva crna polja. Vidi li ju Žarko, sastavit će ju s jednim crnim poljem“, napisao je tada u komentaru Nedjeljko Nedić,vrsni zagonetač iz Donje Mahale (BiH). 

Križaljku sa dva, ili eventualno jednim crnim polje još nismo dobili, ali se Nedjeljko potrudio i na isti ovaj lik sastavio križaljku sa tri crna polja. Objavljujemo i njegov uradak. Uz križaljku donosimo i manje poznate pojmove koje je opisao. 

Hvala Nedjeljku, a izazov i dalje ostaje - hoće li netko pokušati sastaviti i križaljku sa dva crna polja!? 




NEDJELJKO NEDIĆ: Šaljem ti križaljku 12 x 7 s tri crna polja (ne s dva kako sam mislio da može). Naime, nisam dobro gledao pa mislih da je 12 x 6.

MESOTERAPIJA - Suvremeni postupak u estetskoj kirurgiji
RASTEMA - Jamajački reggae pjevač
ANICETO - Ime kolumbijskoga folk pjevača Moline (1939.-2015.)
ALACERO - Latinoameričko udruženja proizvođača čelika
NOVOLIT - Slovenski proizvođač izolacijskih materijala





1 komentar:

Nedjeljko Nedić kaže...

Zahvaljujem na objavi. Probat ću ponovno.