četvrtak, 21. studenoga 2019.

TONČIJEVA KRIŽALJKA!

Ne znam kako mi je promakla Tončijeva križaljka iz srpnja ove godine. Mislim da je vrijedna objave, a kad ju vidite znat će te zašto!









2 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

U križaljci je 30 rijetkih slova i opet ima "normalan" broj crnih polja. Moram pitati Tončija zašto nije uvrstio i slovo DŽ.

Tonci M kaže...

Iz istog razloga zbog kojeg nema Ć: nisam uopće pokušavao složiti pangram, nego jednostavno lijepu križaljku:). Zadao sam si osobni izazov dok sam je radio, ali to nije bilo da uvrstim sva slova abecede, već što više lijepih riječi. Jedini "tehnički" izazov koji sam si "zadao" je da sam želio sastaviti rad kojem je u sredini ŽNJ (tamo gdje je PAŽNJA u početku je bila ČEŽNJA). Naravno, mreža nije toliko teška, samo je pažljivo sastavljena. Vrlo sam zadovoljan uratkom (mislim da mi je ovo najdraži ove godine), i iako je istina da bi se u teoriji u njega mogla ugurati sva slova abecede, ne mislim da bi zbog toga križaljka bila bolja. U njoj je najmanje 30-ak pojmova koji su uistinu lijepi, a ne sadrže svi rijetka slova. na primjer, križanje pojmova DINOSAUR i TIRAMISU je također lijepo rješenje. Iskreno, najslabiji je dio između dva dijagonalna lanca crnih polja. Poslao sam ti jednu poboljšanu inačicu na mail gdje sam se malo poigrao s tim područjem (i dodao Ć dolje lijevo kad sam već bio tu ;))