subota, 30. siječnja 2021.

NOVA KNJIGA!

 NOVA KNJIGA

U drugom mjesecu 2021. godine bjelovarskiČvorizdaje drugu ovogodišnju enigmatsku knjigu. Radi se omonografijiSonjeNedić pod naslovom Utjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjima,zapravo njezinomistoimenom diplomskom radu, obranjenom 7. srpnja 2014. godine na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Za vrijeme desetog semestra svog studija, Sonja jetri mjeseca (1. III. – 31. V. 2014.) boravila na stručnoj praksi u Ljubljani i pripremala diplomski rad. Podatke je skupljala proučavajući stručnu zagonetačku literaturu i prateći rubrike sa zagonetkama u različitim novinskim izdanjimate kroz online-anketu, preko anketnih listova i kroz osobne kontakte sazagonetačima i novinskim urednicima. U anketi za sastavljače sudjelovala su 84 zagonetača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Kanade, SAD i Austrije (od kojih se većina spominje u knjizi), a u anonimnoj anketi za rješavače sudjelovale su 454 osobe.

Nakon uspješne obrane, četveročlano povjerenstvo njezin diplomski rad je ocijenilo ocjenom izvrstan,uz poseban naglasak da na srodnim fakultetima u Hrvatskoj nije bilo rada slične tematike te da rad po svome obimu, načinu obrade i rezultatima premašuje okvire diplomskog rada.

* * *

U uvodnom dijelu knjigeUtjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjimadaju se osnovni enigmatski pojmovi (8-17. str.), pa kratak povijesni pregled razvoja zagonetaštva (18-25), pa se tematizira obimu kome se enigmatika pojavljuje u novinskim izdanjima, što o njoj misle sami autori zagonetaka i čitatelji i koja je važnost zagonetaštva za obrazovanje i zdravlje (26-52), a potom se kroz intervjue s dvojicom poznatih zagonetača(WillShortz iz New Yorka, BorisNazansky iz Zagreba) te kroz provedene ankete među zagonetačima u regiji i čitateljima i kroz nekoliko izjava ukazujena vezu između enigmatike i medijske politike...

* * *

I ova knjiga (76 stranica) tiskana je u ograničenom broju primjeraka, a može se naručiti od tvrtke "Čvor" d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 70 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke, koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj treba unijeti svoj OIB. Knjigu se može dobiti i pouzećem, a cijena knjige i poštarine je 90 kn. Naručiti se može telefonski (tel. 043-244-050) ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 12 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo), a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem u inozemstvo.




4 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Kupujem!

Anonimno kaže...

Odakle ti pare?

Belirac kaže...

O Sonjinom diplomiranju i diplomskom radu objavljen je 13. VII. 2014. godine članak i na blogu "Logičke zagonetke" Adnana Spahića: OVDJE.

Nedjeljko Nedić kaže...

Od Feniksovih honorara!