utorak, 5. srpnja 2016.

VODIČ KROZ ZAGONETKE (1)

A n a g r a m  ili  p r e m e t a lj k a  je zagonetka kod koje treba od slova zadane riječi ili rečenice premetanjem ili anagramiranjem dobiti novu riječ ili rečenicu.
Najuspjeliji su oni anagrami koji na zadani tekst daje naslutiti kako doći do rješenja, odnsnosno, sam tekst svojim sadržajem upućuje na rješenje.
Evo primjera: KRASAN JE ODMOR!. Pa zapitajmo se gdje bi odmor bio lijep, ugodan, krasan. To može biti na mnogim mjestima, ali naša slova govore da je to: JADRANSKO MORE!

Tekst preuzet iz enigmatskog lista 'KVIZ'...iz davnih osamdesetih godina!

3 komentara:

Luka kaže...

Uz čestitku za pokretanje bloga, želim pohvaliti ideju za ovu rubriku, koje će najviše koristiti početnicima, te možda nekoga privuče u čarobnu igru slova.

Uz to, red je navesti i par slova o anagramu u primjeru. Rad je objavljen u Kviskoteki 135 od 25. 04. 1977. u rubrici Enigmatski vremeplov. Premetaljka je bila popraćena stihovima, sa naznakom da je objavljena u listu Problem iz 1947. godine, u autorstvu splitskog zagonetača Marka Krvavice.

IlijaO kaže...

Slažem se s Lukom. A valjda je i Lijepa naša SKROJENA RADOM!

S KRAJA MODRO, NE ?

Nedjeljko Nedić kaže...

Jučer sam na svojemu blogu pisao o Aurelu. Njegova je premetaljka LIK NEPOKORNIKA s odgonetkom koju ne ću napisati. Luka, kada si već spomenuo Marka Krvavicu imam zamolbu: "Možeš li mi doći do podatka o godini (još bolje i o nadnevku) njegove smrti. Rado bih napisao i slovce o njemu, ali toga podatka nemam.