četvrtak, 28. srpnja 2016.

ZANIMLJIVE RIJEČI!

Zanimljive 'E' riječi


Izdvojio sam nekoliko prezimena (zanimljivih enigmatima!) u kojima se pojavljuje samo samoglasnik E:



ENCKE, Johann Franz, njemački astronom

ENGELBERG ERNST, njemački povjesničar (inicijali EE!)

ENGELKE, Gerrit, njemački književnik

ENZENSBERGER, Hans Magnus, njemački književnik

ERLENMEYER, Emil, njemački kemičar (inicijali EE!)

ERLER, Fritz, njemački slikar

ETHELBERT, Kentski, anglosaski vladar 

3 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Spomenuti ETHELBERT u knjizi "Duhovni velikani" Josipa Antolovića DI piše se bez "H" (ETELBERT). On je svetac Rimske crkve sa spomendanom 24. veljače. Dodajem i EVE ENSLER, mislim da je to autorica razvikanih Vagininih monologa, te prezimena EVERETT i ENGELS.

Branko kaže...

Ethelbert sam pronašao u Enciklopediji leksikografskog zavoda iz 1967. godine. Dan je opis: kralj Kenta u Engleskoj od 560. godine.....Izdao 604. godine prvi pisani kodeks engl. zakona.
Ovo je opis iz Wikipedie: Ethelbert Kentski (staroengleski Æthelberht, Æthelbert, eng. Aethelberht, Aethelbert, Ethelbert; oko 560. - 24. veljače 616.), anglosaski vladar na Britaniji. Kraljevao je Kentom od 580. ili 590. godine sve dok nije umro 616. godine. Bio je iz dinastije Oiscingovaca.
Link: https://hr.wikipedia.org/wiki/Ethelbert_Kentski

Nedjeljko Nedić kaže...

Govorimo o istomu čovjeku, ali nije važno slovo "H", nego činjenica da je ispušten tako važan podatak. Ne čudim se ja ELZ-u iz 1967., jer tada je još bio komunizam, već Wikipediji. Ni ja ne bih znao da je Etelbert svetac da ne pripremam rimokatoličke zidne kalendare svake godine. Pozdrav!