ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Slavko Peleh – zagonetač, povjesničar i teoretičar (1)

Piše: Vjeko Hudolin

Nedavno mi je kolega Branko Modrić, gazda ovog bloga, poslao skenirane stranice sa tekstom i zagonetkama koje su objavljene povodom brončane zagonetačke obljetnice Slavka Peleha, zagonetača i zagonetačkog povjesničara i teoretičara. Tekst je „skinuo“ sa bloga Enigmatika (tupljenje i oštrenje) Slavka Bovana iz Kikinde. Iako nisu naznačeni godina i naziv lista u kojemu je tekst objavljen, ovo je svakako vrijedan prilog za povijest novogradiškog zagonetaštva koje istražujem. Na početku teksta koji je objavljen vjerojatno 1985. godine piše: 

Slavko Peleh je rođen 20. VIII 1937. u Okučanima. Realku je završio u Novoj Gradiški, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Sada radi kao komercijalist. Gonetanjem se bavi dugo, no sastavljati je počeo koncem prosinca 1960. godine. Prve naputke i poticaj za sastavljanje križaljaka dao mu je zagonetački majstor Milan Puškar.  Prvu zagonetku, križaljku objavio je u osječkom zagonetačkom listu REBUS 15.V.1961. godine.
Sastavljao je niz različitih zagonetaka, i proznih i stihovnih, ali ipak daleko najviše križaljaka. Sastavio je i nekoliko četvorina7x7. Dao je i nekoliko noviteta.
Posebna preokupacija u radu zagonetačkog majstora Peleha jest teorija i povijest zagonetaštva, čemu se temeljito posvetio, tako da ide u naše vodeće teoretičare. Zna reći: „Tisuće se bave odgonetanjem, stotine sastavljanjem zagonetaka, a onda mora biti barem i nekolicina fanatikakoji se bave zagonetačkom teorijom i poviješću…

Ovo je uvodni dio teksta, nadam se da ćete ostatak moći pročitatina skeniranoj stranici. Uz tekst objavljujjemo i dvije vezane (samostalne četvorine 7x7), a ispod nje i zagonetku (prijevod sa njemačkog jezika) te jednu križaljku koju smo zajedno sastavili i objavili u zajedničkom broju Čvor križaljke (broj 279 od 9.9.1981. godine) bio posvećen zagonetačima novogradiškog kraja koji su sastavili sve križaljke i druge radove:
vm Slavko Peleh (Okučanac koji živi u Zagrebu), m Milan Puškar, zA  Milan Guberović, zB Vjeko Hudolin i Željko Lebeda.
O stvaralaštvu Slavka Peleha, dipl. oec., dr. filologije, prevoditelja (epova), povjesničara i bibliografa zagonetaka, hrvatskoga šaha i enigmatike pisat ćemo češće na ovom blogu. Za one koji žele doznati više donosimo ovaj link:  http://www.slavko-peleh.info/

P.S.

Slavko Peleh autor je više zagonetačkih knjiga, među ostalim napisao je i priručnik „Kako sastaviti dobru križaljku“ (izdanje bjelovarskog Čvora). Ta knjiga je i meni i vlasniku ovog bloga, ali i mnogim zagonetačima na prostorima bivše države puno pomogla u svladavanju osnova križaljkotvorstva. Sa nostalgijom se prisjećam da mi je to izdanje jedno vrijeme bila najdraža knjiga koja me postepeno uvela u svijet enigmatike.    





Zajednička križaljka dvojice NG zagonetača

1 komentar:

Anonimno kaže...

Slavko Peleh preveo je Kalevalu

"Kalevala Finski Nacionalni EP
S Finskog i njemačkog preveo Slavko Peleh.
Izdavač: Čvor d.o.o. Bjelovar, 2006.


150 godina Kalevale u Hrvata (1854.-2004.)
Preveo Slavko Peleh
Izdavač: Čvor d.o.o. Bjelovar, 2005."

(Finska književnost u Hrvatskoj)