ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

 Pjesničke zagonetke Grigora Viteza

Prema pisanju Radio Bljeska Okučani, prošlog tjedna Općina Okučani, OŠ Okučani, Narodna knjižnica i čitaonica Okučani i Vijeće srpske nacionalne manjine Okučani upriličili su manifestaciju Dani Grigora Viteza u čast velikom dječjem pjesniku i piscu.
Bio je to povod da se u današnjoj rubrici Iz povijesti novogradiškog zagonetaštva podsjetimo da je Grigor Vitez bio i istaknuti pjesnik zagonetač o čemu sam 2011. godine pisao na blogu Adnana Spahića. Te godine je u Gornjim Bogićevcima obilježena je stota godišnjica rođenja znamenitog hrvatskog pjesnika, dječjeg pisca i prevoditelja. Rođen je u susjednom selu Kosovcu (u blizini Okučana) 15. veljače 1911. godine, a ondje u studenom 1966. godine i pokopan.

U Kvizorami (19.2.2011.) u rubrici Urednička riječ o toj godišnjici  Boris Nazansky je napisao: „pjesnik koji se svojim stihovnim zagonetkama broji i među najistaknutije hrvatske pjesnike zagonetače“.  
U predgovoru zbirci Pjesme Grigora Viteza (Riječ, Vinkovci, 1997) priređivačica Hrvojka Mihanović-Salopek piše sljedeće:
„U jedan od omiljenih Vitezovih žanrova možemo uvrstiti oblik dječje zagonetke s kojima započinje u Veselim zamkama, a završava u zbirci Igra se nastavlja. Svoju sklonost žanru enigme Vitez je potvrdio i esejima iz kojih se uočava da je zagonetku smatrao idealnom formom koja prianja uz dječju znatiželju i domišljanje. No njegove zagonetke ne predstavljaju nikad samo gimnastiku mozga, već ih prati i adekvatna, gotovo minuciozna stilizacija kao npr. u primjerima: Bijelac i potkova, Nevidljive ptice, Vijuš i Šuško, Čudan sin, Čudan konj...“

Prikupljajući materijale za knjigu „Zagonetaštvo novogradiškog kraja“ istaknuto mjesto predvidio sam upravo ovom velikom pjesniku i zagonetaču. U prepisci s kolegom Borisom Nazanskim i Jovanom Nedićem došli smo na ideju da bi za neki od znanstvenih skupova bilo dobro pripremiti i temu "Zagonetke Grigora Viteza". Već ranije sam razmišljao da skupimo sve njegove zagonetke i zauzmemo se za  objavljivanje cjelovite zbirke, da sve njegove zagonetke budu na jednom mjestu.
I upravo kad sam to predlagao Nazanskom, on je u svojoj Uredničkoj riječi napisao:
„Vitezova jubilarna godina tek je pred nama, pa bih predložio da se priredi i napokon u jednoj knjizi objavi cjelokupan zagonetački opus Grigora Viteza.“
Možda će se ova ideja s vremenom i ostvariti – time bi se još više istaknuo zagonetački doprinos ovog pjesnika i pisca.

Za kraj donosim nekoliko stihovnih zagonetaka omiljenog dječjeg pisca koji je napisao i antologijsku pjesmu Kako je živio Antuntun.

ZVONCE

Zvonce zvoni,
Zvon se ne čuje,
A svima drago
Što navješćuje.

                        (visibaba)

 ZELEN PLAMEN

Zelen plamen na vjetru vijori,
Žari peče, a ne gori.

                           (kopriva)

ČUN

Sa dva vesla čun
Ima crven kljun.

                               (patka)

DIV

Stotinu ruku
Stotinu nogu
Ima div
Nikud ne ide
A – živ.

                               (drvo)







Nema komentara: