ponedjeljak, 23. listopada 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!


Molim pomoć u traženju križaljki MAR i tvorničkih listova

Upustio sam se u pomalo nezahvalnu avanturu istraživanja povijesti novogradiškog zagonetaštva. Dakle, zanimaju me svi autori zagonetki, odnosno ljudi koji su na bilo koji način bili vezani za zagonetke i zagonetaštvo na širem novogradiškom području. Prema mojim dosadašnjim saznanjima bilo nas je puno i u raznim zagonetačkim listovima objavljivali smo križaljke, rebuse, premetaljke, kriptograme i mnoge druge vrste glavolomki i zavrzlama…


Budući da je do rata na novogradiškom području uz dvotjednk NG novine izlazilo i 5-6 tzv. tvorničkih listova (Šumarske novine, Gradiščanka, PIK-ove novine, Tangov bilten, Jucko, možda još neke…) mi zagonetači sastavljali smo zagonetke i za te listove. Nažalost, meni je u ratu stradala bogata zagonetačka arhiva, pa što se tiče istraživanja zagonetačkih rubrika u spomenutim novinama moram krenuti od početka, praktično od ničega. Kompleti NG novine i Šumarskih novina sačuvani su u novogradiškoj Gradskoj knjižnici, ali od listova tvrtki Gradiščanka, PIK Nova Gradiška, TANG-a i Jucka za sada nema ni traga ni glasa.


Slučajno sam pronašao samo jedan i to prvi broj Zagonetačkog lista MAR (Izdavač je bilo Zagonetačko društvo MAR, Nova Gradiška). Mali je kuriozitet da se taj novogradiški zagonetački list distrubuirao na području cijele bivše države, a tiskan je u nakladi od 12 tisuća primjeraka).
Dakle, u potrazi sam za tri broja MAR-a i spomenute četvore novine koje do sada nisam pronašao. 


Dragi prijateljizagonetači i drugi posjetitelji ovog bloga ako netko od vas ima koji požutjeli primjerak , ili ako znate da netko drugi ima, molim vas javite. Nakon skeniranja stranica vraćamo vaše primjerke.



Na fotografiji je prvi broj MAR-a. Bio je posvećen novogradiškim obrtnicima...

Vjeko Hudolin















1 komentar:

Anonimno kaže...

Završena je potraga za tri broja zagonetačkog lista MAR. Pronašao ih je kolega zagonetač Darko Radojčić u svojoj arhivi. Uskoro ćemo u ovoj rubrici Iz povijesti novogradiškog zagonetaštva pripremiti prikaz MAR-a.
I dalje nastavljamo potragu za tvorničkim listovima koji su na novogradiškom području izlazili u raznim razdobljima osamdesetih godina prošlog stoljeća. Očekujemo i dalje pomoć posjetitelja ovog bloga!

Milo Duh