srijeda, 5. kolovoza 2020.

NOVA KNJIGA U IZDANJU ČVORA!



JOŠ JEDNA KNJIŽICA „ČVORA“

Ovih dana ZD„Čvor“ je predstavio zagonetačkoj javnosti i sedmu knjižicu ove godine. To je još jedna bibliografija koju je ovog puta pripremio Stjepan Horvat a uređivanja se prihvatio Boris Antonić. Radi se Bibliografiji zagonetaka iz časopisa „Rebus“ (1951-1953.), jednog od sedam časopisa koji su izlazili neposredno poslije Drugog svjetskog rata.

Knjižica ima 99 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i objavljenim u časopisu „Rebus“ te o njihovim autorima. Enigmatski časopis „Rebus“ izlazio je u drugoj polovici 1951. godine pa do prve polovice 1953. godinekao tjednik, a tiskano je 79 brojeva. Urednik je bio Marijan Kancelarić, a kao nakladnici javljali su se Redakcijski odbor, NIŠP Vjesnik, NIP Studentski list i NIP Zagrebački tjednik. U njemu je surađivalo dvjestotinjak zagonetača a objavljeno je više od tri tisuće zagonetaka (križaljke, rebusi, premetaljke, posjetnice, ispunjaljke, magični kvadrati, piramide i dr.). Značajna su i tri članka Tomislava Butorca, Vladimira Vrđuke i Šime Fučićau kojima su date opširne upute za sastavljanje brojnih zagonetaka te kratka povijest zagonetaštva.

Bibliografija je napravljena u sada već standardnim poglavljima: Kalendarij izlaženja brojeva „Rebusa“, Autori i zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Desetero najaktivnijih autora zagonetaka (sa fotografijama),Odgonetke, Zagonetački tekstovi I Nazivi zagonetaka.UrednikBoris Antonić, dugogodišnji suradnik i urednik u „Čvoru“, napisao jeprilog o Marijanu Kancelariću. U knjizi je objavljeno i nekoliko kopija stranica sa zagonetkama.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 70 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Bilo bi dobro da se po izvršenoj uplati nazove Tajništvo i javi se točna adresa za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 95 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 12 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.



Nema komentara: