srijeda, 17. svibnja 2023.

DOPISNI NATJEČAJ!


                       Zagonetački klub Dragalić je organizator 39. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH). Prema programu, i u dogovoru sa Hrvatskim Zagonetačkim Savezom organizira se:

DOPISNI NATJEČAJ

za sastavljače (PAZAH) u sljedećim kategorijama:   

1.)    KRIŽALJKA, klasična, dimenzija 20 x 14 s ukrižanim tematskim pojmovima DRAGALIĆ U ZAGONETKAMA (naziv prve izdane knjige ZKD-a) i SLAVONSKI KULEN (tradicionalni slavonski proizvod); križaljka se sastavlja na lik i raspored tematskih pojmova u nastavku: 

 


 

2.)    POTIRALJKA s konačnom odgonetkom HUDOLIN,

3.)    ŠTIT 6 x 8  s tematskim pojmom PODKONJAK, posvećena pokojnom Tihomiru, svestranom zagonetaču iz Cernika;

4.)    REBUS, klasični - u čijoj frazi moraju biti uvrštena najmanje dva od ponuđenih imena članova ZKD-a: 

ANĐA, ANTUN, BRANKO, EVICA, IGOR, MIRJANA, VJEKO, ŽELJKO; dovoljno je poslati postavku i rješenje u tekstualnom obliku, ali svakako treba voditi računa o mogućnosti slikovne prezentacije;

5.)  PREMETALJKA s odgonetkom ZAGONETAČKI KLUB DRAGALIĆ, premetaljka mora biti čista, bez izmjena;

 

Svi radovi moraju biti sastavljeni na hrvatskom jeziku, pravopisno korektni, te u skladu s uobičajenim pravilima sastavljanja za pojedine radove (posebno obratiti pažnju na izvorno pisanje stranih imena, te izbjegavanje istih korijena riječi u postavci i rješenju kod premetaljke i rebusa).

Radove nije potrebno opisivati, ali obavezno treba navesti izvore za manje poznate pojmove.

Svaki sastavljač može poslati najviše po jedan rad u svakoj od kategorija. Sve ispravne radove žiri će ocijeniti i odrediti poredak sastavljača po kategorijama, a zbir istih će dati konačnu listu pojedinačno.

Radovi moraju biti potpisani punim imenom i prezimenom (poželjan kontakt).

Potrebno je navesti ime ekipe od tri člana, jer će se sumiranjem pojedinačnih rezultata dobiti i ekipna lista.

Radove treba poslati najkasnije do 30. lipnja 2023. godine na adresu:

ZAGONETAČKI KLUB DRAGALIĆ, Ulica kralja Zvonimira 63, 35 428 Dragalić,

ili elektroničku poštu: zag.klub.dragalic@gmail.com


 Predsjednik Zagonetačkog kluba Dragalić

Branislav Modrić

 

Broj komentara: 9:

Slavko Bovan kaže...

Valja podržati!

Branko kaže...

Prvi je led probio Slavko Bovan!

Anonimno kaže...

Zna li se tko je u žiriju?

Hajro kaže...

Da li se križaljka sastavlja samo na ovu varijantu ukrštanja dva zadata pojma ili možemo raditi i druge. Ići na samo jednu opciju je sužavanje kombinatorike. Možda će biti lakše porediti šta su autori napravili pošavši od istog starta, ali je li najlakša opcija i generalno najbolja?

Navesti staru formulaciju "u skladu s uobičajenim pravilima sastavljanja za pojedine radove" je još jedna lakša opcija. Iskustvo nas uči da se pojavi problem ispravnosti - kako odlučiti šta je prihvatljivo a šta ne, ako radimo u ovako široko postavljenom kriteriju. Detaljnija uputstva/kriteriji ispravnosti bi bila velika pomoć (i ohrabrenje) i autorima i članovima žirija.

Kriterije vrednovanja bi trebalo ostaviti članovima žirija, uz obavezu kratkog obrazloženja.

Znam da nisam rekao ništa novog, tek smatram da je važno ugledno natjecanje unapređivati koliko je moguće.

Srdačan pozdrav svima.

Želja kaže...

Podržavam stav H. Hodžića o transparentnosti u žiriranju i važnosti ovog velikog natjecanja u vašoj organizaciji. Nažalost, zbog privatnih obveza neću moći nazočiti događanjima u Novoj Gradiški uživo. Naravno, potrudit ću se napraviti što bolje uratke za svoj klub ("EUO") i tako bar dijelom sudjelovati u najvećem događaju u povijesti vašeg mladog a već istaknutog kluba.

Srdačan pozdrav,
Željko Jozić

zeljkojozic68@gmail.com

Branko kaže...

Poštovane kolege,
dopisni natječaj se provodio 2021. godine na SOZAH-u u Varaždinu i prošle godine u Omišu. Ovaj natječaj je 'doslovno' prepisan od prošle godine, osim što smo u križaljci zadali obvezni raspored tematskih pojmova te umjesto srdašca ubacili potiraljku.
Uvijek se vode polemike oko 'pravila' ili 'kriterija' sastavljanja, prvenstveno križaljke. Da smo naveli taksativno kriterije za križaljku: PDR, bjeline, rijetka slova, prožetost....opet bi se netko javio zašto nismo uvrstili ovo ili ono.
Nadam se da će zanovljeni Hrvatski zagonetački savez, kao što smo se u Duga Resi na posljednjoj skupštini i dogovarali, donijeti ili propisati pravila za natječaj a samim time i kriterije za sastavljanje zagonetki te time izbjegli naknadne upite, pitanja, polemike i sl.
Kolege iz Varaždina su, 2021. godine zadali zadatke na svoj način, također bez točno i strogo definiranih pravila ili kriterija, kao i lani kolege iz Splita. Ove godine smo se mi u ZKD-u odlučili na zadatke kakvi su objavljeni, a da li oni odskaču od nekih 'uobičajenih', mislim da ne.
Žiriranje će biti, vjerujte, objektivno, fer i pošteno, a da li će žirirati a, b ili c osoba odnosno x, y ili z osoba, po nama je manje bitno.
Lani su se također, nakon objave rezultata natječaja, vodile polemika zašto je ovaj rad dobio 0, zašto onaj 5 itd., uvijek će biti nezadovoljnih.

Izvolite i okušajte se u sastavljanju, ipak je ovo samo igra!

Pozdrav iz Dragalića,
Branislav Modrić

Nedjeljko Nedić kaže...

Sudjelujemo i mi iz ZDR-a!

Anonimno kaže...

Pozdrav svima!
Mene kao potencijalnog natjecatelja također zanima tko će žirirati. Prošle godine smo Boživranu slali radove na dalmatinske teme, a kad tamo samo dva Splićana od pet u žiriju. Ispada da oni koji ne žele sudjelovati na Prvenstvu postaju suci.
Da ne duljim, zadovoljio bi me odgovor kako će žirirati isključivo domaćini SOZAH-a.
Što se tiče zadataka, na prvu mi se čini najbolji odabir štita s PODKONJAK. Premetaljka ima premalo i dosta teških slova, a kod rebusa izbor imena nudi premalo kombinacija (u oba slučaja bit će sličnih ideja). Križaljka na Feniksov format 20x14 s zadanim istim pojmovima za sve (mislim da je to krenulo od Belog Manastira) je po meni najveći promašaj. Zašto? Pa samo će jedna biti objavljena u Feniksu, eventualno još jedna u Kvizorami, a ostale nakon objave rezultata možemo baciti!?
Pero Galogaža

Ivan Čotić, VAZAK kaže...

Lijepo, i čestitam na objavi natječaja.
Malo me smeta da samu objavu moramo naći obilaznim putem, iako mislim da ne bi bilo previše naporno da ste poslali na mailove udruga. Ovako, mi smo imali sastanak u subotu, i nismo znali za nmatječaj u sastavljanju, pa sada moramo ponovno nazivati članove udruge i dogovarati se o time, tko će sastavljati zadatke i tko će biti u ekipi 1 ili 2.
Probat ćemo sastaviti bar jednu ekipu i poslati zadatke na vrijeme.
Moram se zapitati zašto imamo Savez i udruge.
Ovako, našje član skinuo Vašu objavu sa nečikeg bloga i postavio je na naš portal.
Svejedno, želim Vam sretnu provedbu natječaja, i pokušajte nas na vrijeme obavijestiti o datumu i mjestu samog SOZAH-a.
Pozdrav svim zagonetačima.