ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

IZ POVIJESTI NOVOGRADIŠKOG ZAGONETAŠTVA!

Zagonetački velemajstor Milan Puškar iz Okučana

Piše: Vjeko Hudolin

Milan Puškar iz Okučana bio je jedan od vrhunskih zagonetača novogradiškog kraja. Rođen je u Drenovom Boku kod Jasenovca 11. siječnja 1931. godine, umro je 18. siječnja 2010. Zagonetkama se počeo baviti 1952. godine kada mu je prve radove objavio osječki Rebus. Iako ni sam nije znao točan broj objavljenih radova, računao da ih je svjetlo dana na stranicama raznih enigmatskih časopisa ugledalo najmanje petsto.
Milan je bio nekada plodan suradnik beogradske Enigme, osječkih listova Rebusa i Zagonetke, objavljivao je i u zagrebačkim listovima Vikendu, Džepnoj križaljci i Vjesnikovom kvizu, izdanjima Zagonetačkog društva Čvor iz Bjelovara, novogradiškim zagonetačkim listovima MAR i Zelene zagonetke, NG novinama, NG reviji, okučanskoj Našoj zemlji

Specijalnost su mu bile križaljke i spada u red vrsnih sastavljača ove zagonetačke vrste u nas. Kao majstor pokazao se i u nekim drugim zagonetkama – rebusima i premetaljkama.  
Bio je sudionik je nekoliko susreta zagonetača bivše Jugoslavije. Dok se aktivnije bavio enigmatikom na raznim natječajima osvajao je visoka mjesta, a nekoliko puta i prvo. Bio je član Zagonetačkog društva  Čvor i jedan od aktivnih članova novogradiškog Zagonetačkog društva MAR .  Objavljivao je pod pseudonimima: Biolog, LAN-KAR, PU-MI, Slavonac i Đef.
Za vrijeme rata Milan Puškar živio je jedno vrijeme u Srbiji gdje je, kako mi je kasnije pričao, bio vrlo aktivan sastavljač zagonetaka u nekim tamošnjim listovima, honorari od toga pomogli su mu da lakše preživi to teško razdoblje. Po povratku u Okučane surađivao je u izdanjima riječkog Feniksa, objavljujući ponajviše križaljke i rebuse, čini mi se i premetaljke. Nekoliko križaljki sastavio je i za naš obiteljski tromjesečnik NG reviju.
Budući da je imao vrlo malo literature, sastavljao je onako iz glave, ponekad bi me nazvao telefonom,  najčešće riječima: „Vjeko, sastavio sam jako dobru križaljku s malo crnih polja,  molim te provjeri mi kraticu (tu i tu…)“. Ili „Zapeo sam kod kod riječi za koju sam siguran da postoji, ali ju nemam gdje provjeriti…“ Nekada sam mu uspio pomoći, a nekada su se vjerojatno urednici pozabavili provjerom tih pojmova i kratica.
Puškar se radovao kao malo dijete kada je sastavio dobar rebus. Telefonom mi je opisao ideju, a ja sam se mučio s odgonetanjem njegovih novih umotvorina. Neke su bile izvrsne poput jednog davno objavljenog rebusa s rješenjem: SNOVI NARKOMANA (s novinarkom Ana). Postavka može biti foto rebus, ali i živi rebus (na pozornici, na TV ekranu) gdje poznata novinarka razgovara s poznatom Anom (primjerice, sa glumicom Karić). Kolega mr. Alojz Buljan podsjetio me na njegov rebus PLASTIKA U BOJI (plast i kauboji).

O pokojnom kolegi Milanu Puškaru želim prikupiti što više podataka za knjigu Iz povijesti novogradiškog zagonetaštva.. Nadam se da će mi ovim putem pomoći i kolege zagonetači koji možda u arhivi imaju časopise s njegovim križaljkama.







Broj komentara: 5:

nlonca19 kaže...

NASTOJAT ĆU POMOĆI OKO OSVJETLJAVANJA LIKA MILANA PUŠKARA Okučanca (iako nije rođen, ali je cijeli svoj životni put vezao za Okučane)

Anonimno kaže...

Svaki novi važniji podatak o zagonetačkom stvaralaštvu Milana Puškara, kao i svih ostalih zagonetača šireg novogradiškog kraja, dobro bi nam došao jer pripremamo knjigu s radnim naslovom Iz povijesti novogradiškog zagonetaštva...

Miloduh

Nedjeljko Nedić kaže...

Napravi mi popis zagonetača koji pripadaju tom krugu i nazive časopisa koje nemaš.

Anonimno kaže...

Nedjeljko, hvala ti na iskazanom zanimanju za naš novogradiški zagonetački klub i na želji da nam pomogneš. Popis zagonetača ću ti uskoro poslati, a što se tiče časopisa koje nemam - nemam ništa osim nekoliko kompleta lokalnih listova: MAR, Zelene zagonetke, NG novine, Šumarski list, NG revija... Imaju nešto kolege pa se tako snalazim. Kako sam već napisao u jednom tekstu rad na istraživanju povijesti novogradiškog zagonetaštva potrajat će, jer nas ima puno. Najvažnije je da smo pohvatali neke niti, pri kraju smo s osnivanjem Zagonetačkog društva Dragalić, pa ćemo se i u okviru djelatnosti posvetiti prikupljanju podataka.

Nedjeljko Nedić kaže...

U redu. Bit će priloga za vas čim se riješim zidnih kalendara.