utorak, 3. rujna 2019.

UMREŽENI CRVEN BAN!






Piše: Vjeko Hudolin

Na slici je Žarko Đokić, virtuozni zagonetač iz Beograda koji je nedavno objavio pomalo neobičnu knjigu "Umreženi crven ban".
Žarko Đokić je i veliki prijatelj našeg Zagonetačkog kluba, svojim radovima pomogao je u pripremi knjige "Dragalić u zagonetkama" na čemu mu posebno zahvaljujemo (knjigu ćemo mu uručiti u Kraljevici).
Predgovor za knjigu "Umreženi crven ban" napisao je još jedan velikan zagonetaštva Boris Nazansky, urednik zagrebačke "Kvizorame" koji je pisao i predgovor za našu knjigu "Dragalić u zagonetkama".

Na prijedlog da ukratko predstavimo njegovu knjigu kolega Đokić poslao nam je nekoliko stranica svoje knjige i predgovor, a za uvod pročitajte i tekst još jednog vrhunskog zagonetača Slavka Bovana iz Kikinde koji je objavio na svom blogu Enigmatikatio!
Preporučujem vam knjigu Žarka Đokića "UMREŽENI CRVEN BAN". Knjiga je, kao što piše na prvoj strani - POSVEĆENA VRCAVOM NARODNOM DUHU. Duhovite narodne umotvorine (sa golicavim sadržajem) ukalupljene su u mrežaste zagontke čiji su autori Žarko Đokić i Nebojša Dragomirović.

UMREŽENI CRVEN BAN se može nabaviti od autora.
Knjigu, sa zanimljivom posvetom, dobih u Mostaru 03.08.2019. godine, na čemu Žarku zahvaljujem i ovom prilikom.
Svi pravi zaljubljenici u enigmatiku u svojim bibliotekama treba da imaju ovu zanimljivu knjigu, ali savetujem da nabavite pokoji primerak "viška" jer je knjiga idealan poklon za prijatelje, kumove, kume, kolege, koleginice...sve one koji imaju smisla za humor.
To je tekst Slavka Bovana, a evo i predgovora Borisa Nazanskog:
NEBUM, NE, CRNI VRAŽE!*
Crvenbanstvo (rekreativna i edukativna lascivnost koja se poziva na Vukov izvor i izbor pučke životne razuzdanosti) u enigmatici ovoga našeg podneblja ima nekoliko čvršćih referentnih točaka: od Enigmatskoga crven-bana skupine autora (Zagreb, 1982. i 1983), preko zbirčice Ta kosmate (Ljubljana, 1984) koju potpisuje LEPOTE ŽEJEN POLTENI JEŽEK (ljepote žedan puteni ježić) Jože(k) Petelin i enigmatike u Vjesnikovomčasopisu Erotika humor s kraja osamdesetih godina.
Umreženi crven ban pojavljuje se kao nova kota u nevelikom nizu i ujedno najviša kad je riječ o dosegu enigmatskog urastanja u tkivo Vukova narodskog izvornika.
Za autorski virtuozitet, koji Žarko Đokić u svojoj 64. godini iznjedruje na 64 polja-stranice obrojčene šahovskom notacijom od a1 do h8 (naizgledna nepovezanost teme i strukture privid je samo do trenutka u kojem se strogoća organiziranosti prepoznaje kao prosvjetljenje), dostaje šest mrežastih zagonetačkih vrsta koje se ne imenuju jer je to za razumijevanje sadržajnoga prediva izlišno. Ipak, ovdje ih želim spomenuti kao introdukcijski orijentir za znalce: to su križaljka (kraljica zagonetaka), konjićev skok, slovopad, pananagramka, razmještajna križaljka-brojčanica te ilustrirana brojčanica.
U ov(akv)oj prilici moglo bi se posezati za Prijapom, Boccacciom, Aretinom ili Držićem, o likovnjacima (nasumce, s naših tala: Svečnjak, Maurović ili Ljuba Popović) da se i ne piše. Moglo bi se analizirati, teoretizirati, čak i polemizirati, no sve to nek ostane životu ove publikacije. Ovo ovdje i sada njezino je rađanje, pa je dovoljno reći da se, odbacujući ideal čistoće nevinosti, u njoj (ponovno, a u slavu enigmatike) stremi čistoći srca, uma i duha.
Umreženi crven ban još je jedna boca s porukom koja će zaplutati oceanom današnje licemjerne civiliziranosti dok se neonečišćene obale na koje bi mogla doplutati i dalje jedva naziru.
Boris Nazansky
*Ovim naslovom kraljici zagonetaka i ostalim mrežama dodajem nemrežastoga kralja zagonetaka - anagram. Pritom, na vlastitu odgovornost, jezičnoj smjesi podneblja (Neću, ne, crni đavle!) dodajem noticu kajkavskog jezika/dijalekta da bih premetajno dočarao ozračje koje donosi i kojim se ponosi Umreženi crven ban. Pa uzvikujem, kao što bi sam autor uzviknuo: Živjela Enigmatika!






Nema komentara: