ponedjeljak, 4. ožujka 2024.

ZeKa!

 


Boživran je proteklog vikenda u hotelu Frankopan u Dugoj Resi, organizirao XVI. po redu logički turnir ZeKa 2024, na koji se okupilo 45 ljubitelja logike i gostiju. Uz 30-ak više manje stalnih sudionika, na logičko natjecanje je pristiglo i desetero osmoškolaca i srednjoškolaca, u pratnji svojih roditelja ili mentora. Naime, Boživran i Hrvatska mensa, uz podršku agencije za odgoj i obrazovanje, organizatori su Sudoku prvenstva Hvatske za srednje i osnovne škole, na kojem je u listopadu 2023. nastupilo preko 8.000 učenika, a Odbor za natjecanje je ponajbolje juniore i kadete iz finala u Vodicama nagradio sa sudjelovanjem na ovom natjecanju.


Na ZeKa 2024 su održana dva natjecanja ZeKa Logika  i ZeKa Sudoku, a Hrvatski zagonetački savez (HZS) je ova dva natjecanja proglasio prvenstvima Hrvatske. Za ZeKa Logiku su se rješavali: minijature (Sanda), klasika (Varaždinac), mrežaste (Valter), varijacije (Petar), te brzinac (Luka), a u ZeKa Sudoku: klasika (Petar), varijacije (Siniša) i brzinac (Miro). Uz ove setove rješavao se i set šah-sudoku (Grga), koji se bodovao za obje kategorije. Uz generalni poredak, nagrađeni su i najbolji u mlađim uzrastima, odnosno rješavači u kategoriji U-27, a najboljim juniorima i kadetima bit će dodijeljene diplome.


Na ZeKa Logika nastupilo je 33 rješavača a najbolja je bila brončana Tina Bratim, sudoku reprezentativka (U-19) iz Toronta, a doprvak je Sanda Reić Tomaš, sa samo 4 boda više od trećeplasiranih Petra Štambuka i Dalibora Grđana-Grge. U kategoriji U-27 pobjednik je dakako Tina Bratim ispred Helene Kelava i Monike Stracenski. U ZeKa Sudoku sudjelovalo je 33 rješavača dominirali mladi i odnijeli medalje u obje kategorije, a najbolji su bili hrvarski reprezentativci sa WSPC 2024 u Torintu, Fabjan Markovinović ispred Tine Bratim, dok je trećeplasirana Helene Kelava. Pobjednici u generalnoj kategoriji su dobili pehare, a postoljaši u kategoriji U-27 su birali komplete društvenih igara.


Da slobodno vrijeme ne bude ispunjeno samo društevnim igrama i kartanjem, održana su još dva natjecanja. Miro Šarić je za petak navečer pripremio kviz općeg znanja u kojem su pobijedili Orahovičani Štef i Damir pojačani sa Stipom Bratimom iz Žrnovnice, a u subotu navečer Ana Lubura Zegnal je organizirala slatki kup (nagrada kilogram slatkiša), za igrače slaganja tetrisa. Startalo je 24 igrača po kup sustavom (na ispadanje, da bi na kraju je ostalo njih troje, a pobjedu je odnijela Dita Sošić učenica 7. razreda OŠ Gornja Vežica iz Rijeke, ispred vetrana Petra Štambuka i trćeplasiranog splitskog studenta Antonija Šimundže.


Dva dana druženja uz natjecanja je prošlo kao u trenu, a sudionici se zadovljni vratiše kućama. Članovima Boživrana kao organizatorima sobito laskaju pozitivni utisci juniora i kadeta, bez obzira na naporni subotnji ritam rješavanja, kao i pohvale i zahvale njihovih roditelja na ideju ovakvog natjecanja. Dakako, to nam nameće obvezu i poticaj za nastavak rada sa mlađom populacijom. 


Luka Pavičić







Nema komentara: